İşitme kaybı belirtileri kesin olmayabilir ve zamanla ilerleyebilir, ya da aniden başlayabilir ve hemen anlaşılabilir. Hangisi olursa olsun, en önemli belirti bazı sesleri veya heceleri anlamakta zorluk çekmektir. Örneğin insanların konuştuğunu duyabilirsiniz, fakat söylediklerini anlamayabilirsiniz ya da söylediklerini tekrarlamalarını isteyebilirsiniz. İşitme kaybının bir başka belirtisi, konferanslar, restoranlar ve toplantı salonları gibi gürültülü ortamlarda duymakta zorluk çekmektir. Bunun sonucunda kişi hayal kırıklığına uğrayabilir, sosyal etkinliklerden uzak durabilir, depresyona kapılabilir, kendini soyutlanmış ve yalnız hissedebilir.
İşitme kaybı genelde ilk olarak aile üyeleri tarafından fark edilmektedir. Kişinin işitme problemi olduğunu kabul etmesi uzun sürebilir. Eğer sevdiklerinizden birinde bu belirtiler olduğunu düşünüyorsanız yardım almanızı öneriyoruz. Uygun bir işitme cihazı desteği ile işitme kaybı belirtiler azaltılabilir, böylece kişinin yorgunluğu azalır ve çevresine daha çok enerji ayırabilir.
İşitme kaybını kabullenmek zor gelebilir, fakat tedavi edilmezse yaşam kalitenizi olumsuz etkiler. Başkalarını anlamakta ve iletişim kurmakta zorluk çekiyorsanız sosyalleşmek çok yorucu olabilir. Sohbetler için çok fazla beyin enerjisi harcamak gerekir, bu nedenle işitme kaybı kişinin alıngan, öfkeli, gergin ve depresyonda olmasına yol açabilir. Kariyer ve akademik başarınızda da olumsuz etkileyebilir; işitme kaybı işte veya okulda performansın düşmesine yol açabilir. İşitme kaybı ile depresyon arasında bağlantı olduğu saptanmıştır. Üstelik insanın dikkatini azalttığı için kaza riskini arttırmaktadır. İşte bu nedenle işitme kaybı belirtilerini fark etmek önemlidir.