Zihinsel netliğiniz etkilenebilir

Etrafınızdaki sesleri işitmekte güçlük çektiğinizde, zihinsel anlamda netliğiniz bundan kötü etkilenebilir. Bunun nedeni, sesleri işleme ve konuşmaları tanıma becerisine zarar verebilecek şekilde beyne giden uyarımlardaki azalmadır. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tedavi edilebilmesi için işitme kaybını tanımlamak önemlidir.

Demans riskiniz artabilir

Hafif bir işitme kaybının olması bile demans oluşma riskinizi iki katına çıkarabilir. Durum ne kadar şiddetliyse, bilişsel bozulma riski o kadar büyüktür. Örneğin orta şiddetteki bir işitme kaybı, riskinizi üç katına çıkartır. Şiddetli bir işitme kaybında, demans oluşma olasılığı beş kata kadar artar.

İşitme kaybı belleğinizi etkileyebilir

Çok yakın zamanda söyleneni hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Konuşmaları veya iletilen bilgileri işitmek için özel bir çaba gösterdiğinizde söylenenleri anlamak ve hatırlamak zor olabilir. Bunun nedeni dinlemek için kullanılacak ekstra bilişsel kaynakların, hatırlama ve anlama için mevcut olan kaynaklardan harcayacak olmasıdır.

Sohbetler eskisi kadar eğlenceli değil

İşitmeniz kötüleştikçe, gündelik konuşmaları takip etmek gittikçe daha zor hale gelir. İnsanlardan sık sık söylediklerini tekrarlamalarını isteyebilir veya anlamak amacıyla dudaklarını okumak için yüzlerini görmeye çalışıyor olabilirsiniz. Hatta kafanızı sallayabilir ve söylenenleri anlıyor gibi davranabilirsiniz. Bu size tanıdık geldi mi? Can alıcı noktasını kaçırdığınız için artık espriler eskisi kadar komik değildir.

Sosyal hayatınız olumsuz etkilenebilir

İşitme kaybınız olduğunda arkadaş çevrenizle ilişkinizi korumak size daha zor gelebilir. Kalabalık buluşmalar, gürültülü restoranlar, parti gibi ortamlarda bu, özellikle fark edilir düzeyde ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda, bazı sosyal etkinliklerden uzaklaştığınızı veya davetleri reddettiğinizi fark edebilirsiniz. Araştırmalar tedavi edilmemiş işitme kaybına sahip kişilerin sosyal etkinliklere katılma oranının %20-24 daha az olduğunu göstermektedir.